maandag 15 augustus 2011

Zoon van

"Meneer Aart" kennen we natuurlijk allemaal als de wat knorrige buurman in Sesamstraat, een rol die hij al jarenlang speelt. En als een acteur zo aan een rol verbonden is, dan ga je jezelf toch afvragen wat zijn drijfveren zijn.

Een stukje daarvan is te ontdekken in "Aarts Vader", een boek dat hij schreef nadat hij blocnotes had gevonden waarin zijn vader een dagboek bijhield. De vader-zoon relatie was niet de makkelijkste: Aart vroege jeugd tijdens de Tweede Wereldoorlog, de geboorte van een gehandicapt zusje, de twisten over (toneel)school. In die zin wordt een aardig tijdsbeeld gegeven.

Later volgt de aftakeling en het besluit van Aarts moeder om van hem te scheiden nadat een huishoudelijke hulp wel erg close werd met vader. De overstap naar een bejaardenhuis, het verpleegtehuis en ten slotte het regelen van de begrafenis.

Door alles heen spreekt de wens van Aart om niet alleen geaccepteerd te worden door zijn vader, maar ook gerespecteerd voor zijn werk. Ondanks alle tekortkomingen van de vader die hij weet op te sommen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten