donderdag 25 augustus 2011

Denkers Donderdag 1

Er zijn zoveel mooie ideeën te vinden. Niet dat het antwoorden zijn, en de antwoorden die er zijn roepen nieuwe vragen op.

Zo heeft Charles Darwin met de evolutietheorie een charmante theorie ontwikkeld over het ontstaan van de mens. En ons DNA verschilt maar een klein stukje met chimpansees en bonobo's. Maar dit antwoord op het ontstaan van de mens, zorgde ervoor dat Elaine Morgan nieuwe vragen ging stellen:
 • Waarom zijn wij naakt en hebben apen haar?
 • Waarom lopen wij op twee benen en apen meestal op vier?
 • Waarom hebben wij spraak en apen niet?

  En zij heeft een antwoord: wij mensen zijn afkomstig van een soort die in het water geleefd heeft. In het water is een vacht niet handig en ook overbodig bij isolatie. Apen lopen wel eens voor langere perioden op twee benen: als ze in het water lopen. En wij hebben spraak omdat wij in staat zijn onze adem te reguleren: een belangrijke vaardigheid in het water.

  Of dit nou de antwoorden zijn, ik weet het niet. Het is in elk geval niet de algemeen geldende wetenschappelijke opvatting, maar ook niet gefalsifieerd. Ik weet wel dat ik me als een vis in het water kan voelen... Dus wie weet?
 • 1 opmerking:

  1. Een water-baviaan, een zee-gorilla, een chimpanZee, een zoetwater-mandril ? 't Zou zo maar kunnen ...

   BeantwoordenVerwijderen