donderdag 17 november 2011

Denkers Donderdag

Vanaf het begin van de economie zijn mensen gezien als rationeel calculerende wezens. Bij elke keuze maken zij een afweging tussen de verschillende opties, en kiezen op basis van nutsmaximalisatie. Kosten en baten worden tegen elkaar afgewogen.

Ietwat later begon het besef te komen dat niet voor elke kleine aankoop een hele grote afweging werd gemaakt. Dit is immers ook niet efficiënt: het kost tijd om alle informatie te verzamelen over prijsverschillen en verschil in opbrengsten. Voor een blikje drinken kan je eenvoudigweg niet alle opties afwegen - ook dat is niet rationeel.

Maar het besef dat mensen helemaal niet zo rationeel zijn als dat ze misschien zelf denken, kwam pas veel later. In 1966 kwam Daniel Kahneman pas voor het eerst met een artikel waaruit bleek dat mensen nogal eens verkeerde inschattingen maken, zelfs als zij alle nodige informatie hebben. Wij ontbreken het vermogen om alle informatie te verwerken. Daardoor rijden we rustig kilometers om voor een kleine korting, overschatten we risico's en sluiten dus te veel verzekeringen af, en kiezen we relatief vaak voor een standaardoptie - zelfs als deze ongunstiger is dan alle andere opties.

En ondertussen gewoon lekker de bonusaanbiedingen bij de benedenburen ophalen.

2 opmerkingen:

  1. hmmmmm hier ga ik vannacht eens over denken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier ga ik vannacht es lekker helemáál niet over denken ... jeetje mina. ´s Nachts slaap ik. Maar de bonussen zijn al binnen : ))

    BeantwoordenVerwijderen